Licentele muzicale

Cîteva clarificări pentru cei noi în domeniu.

Utilizarea unei piese muzicale înregistrate în coloana sonoră a unei producţii video presupune deţinerea a două licenţe:

1. din partea editorului (publisherului) titular al drepturilor de autor pentru utilizarea compoziţiei muzicale

2. din partea producătorului (casei de discuri) titular al drepturilor asupra înregistrării piesei şi ale drepturilor artiştilor interpreţi.

Aşadar, cum putem utiliza legal muzica în producţii video?

A. Muzică de pe discuri din comerţ: sunt necesare ambele tipuri de autorizaţii arătate mai sus, care vor trebui solicitate pentru fiecare piesă în parte şi uneori puteţi avea surpriza ca o piesă să fie scrisă de mai mulţi autori, situaţie în care va trebui să cereţi în mod individual acordul fiecăruia prin intermediul editorului respectiv. Preţurile sunt foarte mari.

B. Înregistrări cover: utilizaţi o compoziţie pre-existentă, dar realizaţi o înregistrare nouă. Aveţi nevoie doar de autorizaţiile de la publisher(i). Mulţi publisheri cer să aprobe versiunea pe care o realizaţi, deci va trebui să solicitaţi aprobarea după realizarea înregistrării, cu riscul unui refuz. 

C. Muzică special creată: va trebui să luaţi legătura cu un compozitor care să scrie o muzică originală şi cu un studio de producţie care să realizeze înregistrările. Şi ce e mai important, va trebui să descrieţi forte bine ce vă doriţi, procesul de compunere, orchestrare şi înregistrare cere destul de mult timp.

D. Şi ceea ce vă oferim noi, muzica de librărie, cu avantaje evidente:

  • un singur contract pentru toate depturile, fără alte aprobări
  • posibilitatea de a alege dintr-un volum imens de piese, cu instrumente de căutare pe categorii, genuri, cuvinte-cheie
  • preţuri predictibile
  • acces imediat la înregistrări

 

Şi nişte precizări nu tocmai simpatice: contrar folclorului din domeniu

- utilizarea unui fragment dintr-o înregistrare, oricât de scurt, se supune aceloraşi reguli: NU, nici 3, nici 5 secunde nu pot fi utilizate fără licenţă

- utilizarea unui număr de măsuri dintr-o compoziţie existentă, de asemenea se supune aceloraşi regului: NU, utilizarea a 6, 7 sau 8 masuri nu e permisă fără licenţă.

© 2013 - 2024 3am Music - All rights reserved.